• Начало
  • Проекти
  • Проект „Активни граждани за енергийно независими общини“

Проект „Активни граждани за енергийно независими общини“

Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 143,297 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП - www.activecitizensfund.bg.

Основната цел на проекта е повишаване на гражданската осведоменост в общините Костинброд, Панагюрище, Трявна и Дряново и енергийната демокрация, посредством колективни действия за подкрепа на енергийния преход.

Зеленият пакт на ЕС и преходът към зелена енергия предполага прилагането на социални иновации за активно участие на гражданите в енергийния пазар. Енергийните общности, като социална иновация за колективни енергийни действия предвиждат отворено, демократично участие и управление и осигуряват предимства за членовете и местната общност.
Енергията на общността насърчава участието на гражданите и контрола върху вземането на решения при производството, потреблението и търговията с възобновяема енергия. Нейният потенциал за социални иновации се крие и във възможността на потребителите да се кооперират, независимо от доходите им и достъпа до капитал, като се гарантира, че ползите от децентрализацията се споделят и с тези от тях, които нямат възможности за това. С повишаване на демократичния достъп до алтернативни източници на енергия, гражданите ще добият по-голяма увереност и мотивация да се ползват от либерализирания пазар на енергия.

Водеща организация на проекта е „Асоциация на българските градове и региони” /АБГР/.

Партньори:
  • „Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации” /ИПУРИ/;
  • „Български Енергиен и Минен Форум“ /БЕМФ/;
  • B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия.
Проектът ще се реализира в периода 01/11/2021-30/04/2024 г.

Специфичните цели на проекта са:
  • Повишаване осведомеността на гражданите за енергийния преход.
  • Прилагане на социални иновации за устойчиво управление на ресурсите в общините Костинброд, Панагюрище, Трявна и Дряново.
  • Разработване на стратегии за бъдещи зелени граждански инициативи и бизнес модели за създаване на енергийни кооперативи.

ИПУРИ София

София 1142,
бул. „Патриарх Евтимий“ 16А

+359 877 838 177
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ИПУРИ Бургас

Бургас 8000,
ул. "Цар Самуил" 11, ет.1

+359 884 545 400
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


© 2021 IESDI. All rights reserved / Development by Headway