На 10.02.2022 г., в Общините Дряново и Трявна бе представен проект „Активни граждани за енергийно независими общини“.

Водеща организация на проекта е „Асоциация на българските градове и региони” АБГР, а нейни партньори са „Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации” (ИПУРИ), „Български Енергиен и Минен Форум“ (БЕМФ) и B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия.

Основната цел на проекта е повишаване на гражданската осведоменост в общините Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново и енергийната демокрация, посредством колективни действия за подкрепа на енергийния преход.

На събитията присъстваха представители на Общинските администрации, жители и медии от двете общини, председателят на АБГР - г-н Ергин Емин, председателят на БЕМФ - г-н Иван Хиновски, програмният директор на ИПУРИ - г-жа Цвета Димитрова и ръководителят на проекта - г-жа Ралица Маринова.

Темата е изключително актуална и проектът стартира с голям интерес от страна на жителите.

Към момента се провежда проучване във връзка с информираността на местното население относно енергийния преход в четирите общини, участващи в проекта. Анкетата е достъпна на официалните сайтове на Общините и разпространена чрез местните медии.

На 16 февруари 2022 г. предстои представяне на проекта в Община Панагюрище.

Енергийни общности или енергийни кооперативи са група от хора, които се обединяват и съфинансират изграждането на системa за снабдяване с енергия от възобновяеми енергийни източници. Участници в общността могат да са домакинства, общини, предприятия.

Енергийните общности, намиращи се на територията на Европейския съюз, имат правото да произвеждат, съхраняват, консумират и продават електроенергията, която са произвели. Гражданите, участващи в енергийна общност, се наричат „енергийни граждани" или „просюмъри" (едновременно производители и потребители на енергия).

Проект „Активни граждани за енергийно независими общини“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

ИПУРИ София

София 1142,
бул. „Патриарх Евтимий“ 16А

+359 877 838 177
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ИПУРИ Бургас

Бургас 8000,
ул. "Цар Самуил" 11, ет.1

+359 884 545 400
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


© 2021 IESDI. All rights reserved / Development by Headway