Двустранни срещи в Норвегия в сферата на предприемачеството, устойчивото развитие на селските райони и околната среда

Експерти от „Институт за предприемачество, устойчиво развитие и иновации“ осъществиха поредица от срещи с потенцилни партньори от Норвегия в сферата на предприемачеството, устойчивото развитие на селските райони и околната среда. Срещите се осъществиха в рамките на три дни през месец януари тази година, с подкрепата на Фонд Активни Граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014 – 2021.

В първия ден от посещението си на една от най-богатите държави в света, те се срещнаха с професори от Норвежкия колеж по земеделие и развитие на селските райони /HLB/, които към момента успешно прилагат разработените от тях курс и методи на обучение в Норвегия, Чехия, Литва и Латвия за Иновативно предприемачество в селските райони чрез използване на даденостите на общността.

Експертите от двете организации обсъдиха възможностите за прилагане на иновативните подходи за предприемачество в българските селски райони и благоприятните дадености на страната ни.

На двустранната среща с Норвежкият институт за биоикономически изследвания (NIBIO), експерти представиха своите новаторски решения в сферата на биоикономиката и експлоатирането на биологичните ресурси от сушата и морето и предложенията си за съвместна работа с ИПУРИ.

Eдна от най-големите организации в сферата на околната среда в Норвегия – Фондация Белона, към момента работеща и в Мурманск, Санкт Петербург, Брюксел и Вашингтон също посрещна експертите на ИПУРИ в офиса си в Осло.

Белона представи своите изследвания и технологии за намаляване на разходите за производство на биомаса в морето, продукти за храни, фуражи, енергия и суровини за промишлеността и селското стопанство, разработени в рамките на проект "Океанска гора". Проектът има за цел, също така да разработи и установи нови форми на производство на биомаса, свързани с аквакултурите, като в същото време открие решения за въздействието на аквакултурата върху околната среда.

Текущо фондацията работи и по проекти за качество на атмосферния въздух (КАВ), кръговата икономика и повишаване на ресурсната ефективност, от които ИПУРИ ще заимства ноу-хау, технологии и експертиза.

ИПУРИ София

София 1000,
бул. „Фритьоф Нансен“ 11,
ет. 2, ап. 6

+359 897 774 555
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ИПУРИ Бургас

Бургас 8000,
ул. "Цар Самуил" 11, ет.1

+359 884 545 400
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


© 2021 IESDI. All rights reserved / Development by Headway